Tuesday, December 27, 2011

Povianocna neupravena nalada

Budem pisat smskovou recou, bez dlznov a makcenov....pisem totiz na ipad-e, mudry, ale nema sk klavesnicu.

Zivot je uz raz taky...casto sa tato veta povie, susedia si ju hovoria vo vytahoch, znami a rodina na cintorinoch, a dost ju pocujeme aj na chodbach nemocnic.
Ano zivot je uz raz taky. Obcas poriadne neprijemny, az ma clovek pocit, ze ich zije naraz niekolko. Obcas normalny, taky akurat, nesviatkovy, sedy ako chodnik v dubravke, ale nevtieravy a co je hlavne, nenutiaci k nicomu zavaznemu. Aby som nebola uplna pesimistka, tak je ten zivot aj krasny. Ked sa mi narodili deti, vybozkavala by som svet, ked sa mi nieco naozaj prekvapivo podarilo, objimala by som aj soferov 83.

Dnes som sa presla s mojou najmladsou Miou a najstarsim Matusom a videla som asi najviac opitych ludi za cely rok. Vianoce vedia narobit sarapatu. Dnes som nikoho z tychto ludi nesudila, neriesila, len som im tak trochu rozumela. Je velmi tazke prijat sam seba, a nie to este aj dar zo samych nebies. Lebo zivot je uz raz taky, a my s nim. Naco by sme dali priestor Bohu, ktory urobil ovela viac, akoby sme od Neho ocakavali, isiel za hranice nasich hranic. Sama mam tieto vianoce problem prijat to, co viem, ze ma zachrani pred tym co ma zvnutra zoziera, je to skarede a pomaly neviem na tom celom najst nic pozitivne, ale...

Tak si dnes vecer, ked tu tak sedim, hovorim, ze ci je ten zivot naozaj uz raz taky?? Dnes nechcem ist za tuto otazku, ale verim, ze dar zo sameho neba mi nedovoli zatvorit oci pred sebou samou. O tom su moje vianoce 2011.

Sunday, December 11, 2011

Všade tam, kde nám je dobre


Som človek, ktorý si obľúbi miesta, mestá, krajiny a ešte čojaviemčo..., vďaka ľuďom, ktorých tam stretnem.
A tak sa stáva, že miesta, ktoré mi predtým neboli ani trochu sympatické, a obchádzala som ich širokým oblúkom, zrazu nadobudnú úplne iný rozmer.

Som vlastne šťastný človek, že sa v mojom živote objavujú ľudia, ktorí vytvárajú to, prečo sa mám chuť vrátiť späť, pokecať, zasmiať sa a hlavne si rozumieť.
Keďže sa chystáme stavať dom, a tento proces už trvá nejaký čas, a trvať ešte nejaký ten pátek aj bude, často sa obzerám po domoch.

Dnes som rozmýšľala nad tým, že pri ľuďoch, ktorí niečo v mojom živote znamenajú, si nevšímam aký majú dom, byt, auto. Je mi to jedno. Sú to ľudia, bez ktorých by bol život dosť šedý.

Úplne stačí ich "náhodou" stretnúť a moje kútiky sa nedajú dokopy ešte poriadne dlho. Som vážne vďačná, že vás mám. Nebudem tu menovať, ako na rozdávaní Oskarov, ale určite viete, koho myslím. Teším sa, keď niekoho z vás stretnem!!!!!

Thursday, December 1, 2011

matúš a ja...


dnes má matusho 11rokov. Wow. Meno Matúš znamená Dar od Boha, v jeho prípade som toto meno musela dať, pretože bol v danej situácii to najlepšie, čo sa mi mohlo prihodiť. Matúš je od svojho počiatku úžasné dieťa. Počas mojich deviatich mesiacov krásnej rannej nevoľnosti, dostával Matusho poriadnu dávku koly a iných kofeinových nápojov, aby som zvládla cestu londýnskou dopravou do práce.

Veľmi múdre dieťa, ktoré mi nepridalo ani kilo naviac a tak, som bola po pôrode, ako "modelečka". V tomto smere mi "pomohol" aj po narodení a to tak, že skoro vôbec nespal.

Boli sme dvaja a mali sme okolo seba kopec ľudí, ktorým na nás záležalo. Matúš nikdy nemal pocit, žeby mu niečo chýbalo, čo sa týka ľudí, aj keď do svojich štyroch rokov, bol bez otca.

Nebrala som ho nikdy, ako prekážku, ako niečo čo mi prišlo do cesty. Práve naopak, Matúš ma nasmeroval presne tam, kam som sa predtým nevedela dostať a hlavne nechcela. Musela som spomaliť, zamyslieť sa nad tým, čo vlastne chcem v živote, akým smerom sa my dvaja budeme uberať.

Bez Boha nado mnou, by som strašne zlyhala, ako matka, slobodná matka (tento výraz nemám rada...). Počas troch rokov s Matúšom sa u nás v rodine stalo toľko zásadných zmien, že by to stačilo na jednu napínavú knihu. Som strašne vďačná Bohu, že mi dal tento dar. Kopal ma obrazne, občas aj doslovne do zadnej časti tela, keď sa mi nechcelo ísť ďalej.

Matúš nech si naďalej darom a obdarovaním pre všetkých nás a ďalších ľudí, ktorých stretneš na svojej určite zaujímavej ceste. Ďakujem ešte raz za to, že si. mama